e-ISSN 1302-7476
Ölçüde Dijital Dönüşüm [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 27-34 | DOI: 10.5505/eudfd.2022.34654

Ölçüde Dijital Dönüşüm

Makbule Heval Şahan, Övül Kümbüloğlu
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı, izmir

Protezlerin yapım sürecinde doğru ölçü almak önemlidir. Bitmiş bir protezin uyumu alınan ölçünün doğruluğuna bağlıdır. Geleneksel ölçü alma yöntemleri, restorasyonların yapımında laboratuvara aktarmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Dijital ölçü teknolojisi ve CAD/CAM sistemleri ilk kez 1980'lerin başında diş hekimliğinde ortaya çıktı ve diş hekimliğinin restoratif, ortodonti ve protez gibi birçok alanında kullanıldı. Başlangıçta estetik seramik restorasyonların üretimi için tasarlanmıştır. Yıllar içinde sistem, donanımın dördüncü versiyonuna dönüşerek inley ve onley dolgular, kuronlar, laminatlar, sabit protezler ve hatta implantların üretimini mümkün kıldı. CAD/CAM sisteminde ağız içi tarayıcı ile dijital ölçüler alınır. Dijital ölçü teknikleri, protez üretiminde geleneksel ölçü yöntemlerine klinik olarak kabul edilebilir bir alternatiftir. Dijital ölçü teknikleri daha hızlıdır ve protezin yapım süresini kısaltabilir. Giderek artan sayıda sabit protezler, ağız içi dijital ölçü teknikleri ile üretilmekte ve artık protezlerin sayısallaştırma sürecinin önemli bir parçası haline gelmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ölçü, CAD CAM, Ölçü maddeleri

Digital Transformation of the Impression

Makbule Heval Şahan, Övül Kümbüloğlu
Ege University School Of Dentistry Department Of Prosthodontics Izmir

Definitive impressions play a vital role in the process of fabrication of prosthesis. Quality of the final prosthesis to a large extent depends on the accuracy of impression. Conventional Impression making with impression materials is still the widely used technique for replicating the intraoral anatomy and to transfer this information to the dental laboratory for fabrication of indirect dental restorations Digital impression technology and CAD/CAM systems appeared for the first time in dental practice in the early 1980s and found their application in many areas of dentistry such as restorative, orthodontics and prosthesis. It was initially designed for the manufacture of esthetic ceramic restorations. Over the years, the system has developed into the fourth version of the hardware, enabling the manufacture of inlay and onlay fillings, crowns, laminates, fixed prosthesis, and even implants. In the CAD/CAM system, digital impressions are taken by intraoral scanner. Digital impression techniques are a clinically acceptable alternative to conventional impression methods in fabrication of prosthesis. Digital impression techniques are faster and can shorten the operation time. An increasing number of fixed prostheses have been manufactured with intraoral digital impression techniques now becoming an important part of the digitization process of prosthodontics.

Keywords: Impression, CAD CAM, impression materials

Makbule Heval Şahan, Övül Kümbüloğlu. Digital Transformation of the Impression. EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 27-34

Sorumlu Yazar: Makbule Heval Şahan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale