e-ISSN 1302-7476
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi - EÜ Dişhek Fak Derg: 38 (3)
Cilt: 38  Sayı: 3 - 2017
DERLEME
1. 
Protetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Metal Üretim Tekniklerinde Güncel Gelişmeler
Recent Advances In Metal Manufacturing Techniques Used In Prosthetic Dentistry
Gheyath Munadhil Azeez, Işıl Çekiç Nagaş
doi: 10.5505/eudfd.2017.35220  Sayfalar 128 - 139
Kayıp mum tekniği geçmişte dental teknolojinin merkezinde yer almasına karşın, günümüzde bilgisayar destekli üretim teknikleri ile farklı ağları kombine olarak kullanan yeni üretim teknikleri mevcuttur. Metal üretim tekniklerinin avantaj ve limitasyonlarını bilmek, klinisyenin en iyi üretim tekniğini seçmesine olanak sağlamaktadır. Bu derlemede, metal üretim teknikleri ve bu alandaki güncel gelişmeler anlatılmıştır. Aynı zamanda, bu tekniklerin uygun olarak kullanıldığı protetik uygulamalar da tartışılmıştır.

2. 
Periodontal Cerrahide Kullanılan Dikiş Teknikleri ve Materyalleri: Derleme
The Suture Techniques And Materials Used In Periodontal Surgery: Review
Sema Becerik, Nejat Nizam
doi: 10.5505/eudfd.2017.96658  Sayfalar 140 - 150
Periodontal cerrahi girişimlerden sonra flep kenarlarının bir araya getirilip sabitlenmesinde çoğunlukla dikiş materyalleri kullanılmaktadır. İyileşme boyunca cerrahi dikişlerin flep kenarlarını istenen konumda sabitlemesi ve bunu yaparken doku reaksiyonu veya enfeksiyona sebep olmaması gerekir. Bu yüzden dikiş iğnesinin, materyalinin ve tekniğinin uygulanan periodontal cerrahi işleme, uygulandığı bölgeye uygun seçilmesi son derece önemlidir. Operasyonu yapan periodontistin doğru teknik ve materyali seçmek için yeterli bilgiye sahip olması gereklidir. Bu derlemede, periodontal cerrahide kullanılan dikiş iğneleri ve ipliklerinin özellikleri ayrıca dikiş teknikleri kapsamlı olarak irdelenmiştir.

ARAŞTIRMA
3. 
Maksiller İskeletsel ve Dişsel Transversal Yön Boyutlarının Farklı Malokluzyon Grupları Arasında Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi
Comparison of Skeletal And Dental Transversal Maxillary Dimensions Between Various Malocclusions
Furkan Dindaroğlu, Gökhan Serhat Duran
doi: 10.5505/eudfd.2017.98216  Sayfalar 151 - 157
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri üzerinde iskeletsel ve dişsel maksiller yatay yön boyutlarının iskeletsel sınıf I, Sınıf II ve sınıf III gruplarında incelenerek karşılaştırılmasıdır
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmanın materyalini; 25 iskeletsel sınıf I (0≤ANB≤4), 22 iskeletsel sınıf II (4ANB) ilişkisi olan 30 kadın 38 erkek olmak üzere toplam 68 hastaya ait KIBT görüntüleri oluşturmaktadır. Bütün görüntüler Mimics (Materialise, Ann Arbor, Mich) yazılımına aktarılarak maksiller bazal genişlik, maksiller alveoler genişlik, maksiller 1. molar dişler arası genişlik, palatinal kemik kaide genişliği, palatina alveoler genişlik ve 1.molar dişlerin bukkolingual eksen eğimleri ölçülmüştür. İstatistiksel değerlendirmeler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis analizi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi yapılmıştır
BULGULAR: Maksiller bazal genişlik için gruplar arasındaki en yüksek fark sınıf I ve sınıf II grupları arasında ve 0,68 (p=0,675) mm’dir. İstatistiksel olarak anlamsız olsa da, sınıf 1 ve sınıf III grupları arasındaki ortalama farkın 4,46 mm (%95 GA; -4,26 mm, 13,10 mm) olduğu görülmüştür. Bu fark sınıf II ile sınıf III grupları arasında ortalama 2,92 mm (%95 GA; -5,57 mm, 11,43 mm) olarak bulunmuştur
TARTIŞMA ve SONUÇ: İskeletsel ve dişsel transversal boyutların, orta ya da hafif şiddetteki sagittal yön anomalilerinde benzer özellikler gösterdiği bulunmuştur

4. 
Distomolar Dişlerin Görülme Sıklığı: Geriye Dönük (Retrospektif) İnceleme
Retrospective Analysis of Distomolar Frequency
Mehmet Fatih Şentürk, Derya Yıldırım
doi: 10.5505/eudfd.2017.92400  Sayfalar 158 - 163
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı erişkinlerde distomolar dişlerin yaygınlığını değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 25-45 yaş arasındaki hastaların panoramik radyografları, yaş, cinsiyet, distomolar dişlerin varlığı, sayıları, şekilleri, yerleri, tek ya da çift taraflı oluşu ve tedavi şekli açısından geriye dönük olarak incelenmiştir.
BULGULAR: 5234 hastaya ait panoramik görüntü içinde 18 hastada 21 distomolar diş tespit edilmiş ve distomolar sıklığı % 0,34 olarak bulunmuştur. Distomolar dişlerin çoğunluğu gömülü (%76,19) ve mikrodont (% 95,24) olarak sıklıkla erkeklerde (% 61,11) ve üst çenede (% 76,19) gözlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Distomolar dişler nadir olmakla birlikte genellikle gömülü olarak izlenirler. Komşu dişlerde sürme anomalileri, kist oluşumu gibi komplikasyonlara yol açabildiklerinden, panoramik radyografilerin detaylı olarak ve dikkatle incelenmesi son derece önemlidir.

5. 
Farklı Kök Kanal Genişletme Tekniklerinin Kök Kanallarında Oluşturduğu Defektlerin İncelenmesi
Evaluation of Dentinal Defects After Different Root Canal Preparation Techniques
Mehmet Emin Kaval, İlknur Kaşıkçı Bilgi, Gözde Kandemir Demirci, Pelin Güneri, Mehmet Kemal Çalışkan
doi: 10.5505/eudfd.2017.09326  Sayfalar 164 - 169
GİRİŞ ve AMAÇ: El eğeleri, nikel-titanyum döner eğeler ve resiprokal sistemler ile kök kanallarının genişletilmesi sonrası, kök dentininde meydana gelen defektlerin incelenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamizda aynı boyutta, kök ucu gelişimi tamamlanmış, 60 adet maksiller santral kesici diş kullanıldı. Herhangi bir işlem uygulanmayan 12 adet diş kontrol grubunu oluşturdu ve kalan 48 adet diş her grupta 12 adet diş olacak şekilde 4 farklı gruba ayrıldı. Dişler Hedström tipi el eğeleri, Protaper Universal (PTU) (Dentsply Maillefer, Balligues, İsviçre), Reciproc (VDW, Münih, Almanya) ve Twisted File Adaptive (TFA) (SybronEndo, Orange, CA) sistemleri ile şekillendirildi. Dişlerden, apeksten 3, 6 ve 9 mm uzaklıkta olacak şekilde kesitler alındı ve örnekler 25 X büyütme altında steoromikroskop ile incelendi. Örnekler deney gruplarını bilmeyen iki gözlemci tarafından değerlendirildi. Gözlemciler arası uyum Kappa testi ile, deney grupları arasındaki fark ise Ki kare testi ile istatistiksel olarak analiz edildi (α= 0,05).
BULGULAR: Reciproc grubunda, TF Adaptive ve kontrol grubuna göre daha fazla sayıda defekt meydana geldi (P < 0.05). Gruplar arasında yapılan diğer tüm karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (P > 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu ex vivo çalışmanın sınırları dahilinde, dentin defektlerinin dağılımı incelendiğinde, TFA sistemini geniş ve düz köklü dişlerin kök kanal genişletmesinde güvenli bir şekilde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, araştırmamızda elde edilen bulguların klinik çalışmalarla da değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

6. 
Biyoaktif Rezin Modifiye Cam İyonomer Simanın Mekanik Özelliklerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi
Comparative Evaluation Of Mechanical Properties Of A Bioactive Resin Modified Glass Ionomer Cement
Emre Korkut, Onur Gezgin, Fatih Tulumbacı, Hazal Özer, Yağmur Şener
doi: 10.5505/eudfd.2017.38243  Sayfalar 170 - 175
GİRİŞ ve AMAÇ: Dental restoratif materyalin fonksiyonel kuvvetlere direnme kabiliyeti, uzun süreli klinik performansı için önemli bir gerekliliktir. Basınç ve bükülme mukavemeti ile yüzey mikro sertliği, dental restoratif malzemelerin önemli fiziksel özellikleridir. Bu çalışmanın amacı dört farklı rezin modifiye cam iyonomer siman (RMGIC)’ın mekanik özelliklerini karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada kullanılan materyaller; Photac Fil Quick Aplicap (3M ESPE, Minnesota, ABD), GC Fuji II GP (GC Corporation, Tokyo, Japonya), Riva Light Cure (SDI, Illionis, ABD) ve ACTIVA Bioactive (Pulpdent Corporation, Watertown, ABD). Basınç dayanımı, eğilme mukavemeti ve yüzey mikro sertliğini test etmek için ISO standardına göre numuneler hazırlandı (n = 10). Veriler, SPSS yazılımı (sürüm 18, SPSS Inc., Chicago, IL, ABD) kullanılarak analiz edildi. Tek yönlü ANOVA ve Tukey HSD post hoc testi materyallerin arasındaki farkları saptamak için yapıldı (p <0.05).
BULGULAR: En yüksek basınç ve eğilme mukavemet değerleri ACTIVA Bioactive'den elde edildi. Photac Fil Quick Applicap'ın yüzey mikro sertlik değerleri ile ACTIVA Bioactive arasında anlamlı fark gözlenmedi. Riva Light Cure, eğilme mukavemeti ve yüzey mikro sertliğinde en düşük değerleri sergiledi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmanın sınırlılıkları içinde, ACTIVA Biyoaktif Restoratif materyal, geleneksel RMGIC'lere göre daha iyi mekanik ve fiziksel özellikler göstermiştir. Bununla birlikte, bu dental restoratif materyalin klinik performansını doğrulamak için kontrollü klinik çalışmalar tavsiye edilmektedir.

7. 
Oral Lökoplaki ve Oral Skuamoz Hücreli Karsinomada Ghrelin Seviyelerinin Değerlendirilmesi: İmmünhistokimyasal Çalışma
The Evaluation of Ghrelin Expression In Oral Leukoplakia And Oral Squamous Cell Carcinoma: An Immunohistochemical Study
Gül Fikirli, İlker Özeç, Reyhan Eğilmez, Fahrettin Göze
doi: 10.5505/eudfd.2017.53315  Sayfalar 176 - 181
GİRİŞ ve AMAÇ: Biobelirteçler normal dokuda, prekanseröz lezyonlarda ve kanserli dokuda farklı miktarlarda bulunabilen proteinler veya genlerdir, biobelirteçlerin değerlendirilmesi daha etkin bir şekilde malign transformasyon öngörüsü yapılmasını sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı normal oral epitel, oral lökoplaki ve oral skuamoz hücreli karsinomada (OSHK) ghrelin seviyelerinin araştırılarak karşılaştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Patoloji bölümü arşivinden elde edilen toplam 55 adet daha önce tanısı konulmuş normal oral mukoza (n = 15), oral lökoplaki (n = 18) ve OSHK (n = 22) bloklarından deparafinize edilerek elde edilen preparatlar özel antikorlar kullanılarak immünhistokimyasal olarak boyanmış ve ghrelin seviyeleri değerlendirilmiştir. İmmünhistokimyasal boyamada ghrelin mevcudiyeti mikroskop altında 100 hücre değerlendirilerek sayısallaştırılmıştır. Ghrelin pozitif hücrelerde kahverengi sitoplazmik boyama görülmüştür.
BULGULAR: Normal oral mukozada hücrelerinin % 64’ünde, oral lökoplaki hücrelerinin % 66’sında ghrelin pozitif boyama görülürken, OSHK’da bu boyama yalnızca hücrelerin % 8’inde olmuştur. Diğer gruplar ile karşılaştırıldığı zaman OSHK grubunda ghrelin pozitif boyalı hücre miktarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde az olduğu görülmüştür (P < 0.05)
TARTIŞMA ve SONUÇ: Normal oral mukoza ve oral lökoplaki ile karşılaştırıldığı zaman OSHK grubunda ghrelin seviyesinin daha az olduğu tespit edilmiştir. Oral lökoplaki ve normal oral mukoza gruplarının ghrelinin seviyelerinin benzer olduğu belirlenmiştir. Oral karsinogenezis ile birlikte oluşan ghrelin seviyesinde ki değişikliklerin artmış malign potansiyelin belirlenmesinde bir biobelirteç olabileceği düşünülmektedir

OLGU SUNUMU
8. 
Temporomandibular Eklem Dislokasyonunun Bilateral Eminektomi İle Tedavisi: Bir Olgu Sunumu
Temporomandibular Joint Dislocation Treated With Bilateral Eminectomy: A Case Report
Onur Yılmaz, Emre Balaban, Celal Çandırlı
doi: 10.5505/eudfd.2017.42103  Sayfalar 182 - 186
Temporomandibular eklem (TME) dislokasyonu, kondilin ileri yönde aşırı hareketi sonucu artiküler eminensi geçerek, eklemin açık pozisyonda sabitlendiği ve herhangi bir kayma hareketine imkan vermeyen pozisyonda kalması olarak tanımlanmaktadır. Çiğneme, konuşma gibi günlük aktiviteler sırasında meydana gelebildiğinden hastalar için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Dislokasyonların tedavisinde sklerozan ajanların eklem içi enjeksiyonu, eklem içerisine otolog kan enjeksiyonu, lateral pterigoid kasa botulinum toksin enjeksiyonu, lateral pterigoid myotomi, proloterapi, artiküler eminens yüksekliğinin arttırılması ve eminektomi tedavileri yaygın olarak uygulanmaktadır. Uzun süreli dislokasyon hikayelerinin varlığında cerrahi tedavilerin uygulanması gerektiği literatürde bildirilmiştir. Eminektominin kondil yolundaki engelin ortan kaldırılması amacıyla uygulanan etkili bir tedavi yöntemi olduğu ve rekürrens olasılığının oldukça düşük olduğu belirtilmektedir. Bu vaka raporunda yaklaşık 2 yıldır TME dislokasyon şikayeti bulunan hastanın bilateral eminektomi ile tedavisi anlatılmaktadır.

LookUs & Online Makale