e-ISSN 1302-7476
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi
Dişeti Oluğu Sıvısı (DOS) Elde Etme Sürecine Etki Eden Potansiyel Faktörler [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2010; 31(2): 69-81 | DOI: 10.5505/eudfd.2010.91885

Dişeti Oluğu Sıvısı (DOS) Elde Etme Sürecine Etki Eden Potansiyel Faktörler

Hasan Hatipoğlu
Dumlupınar Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Eğitim, Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Diş Hekimliği Birimi/ Periodontoloji, Kütahya, Türkiye

Dişeti oluğu sıvısı (DOS) kendine özel yapısı nedeniyle periodontal sağlık ve hastalık hakkında bilgi verme potansiyeline sahiptir. Bu yapısı nedeniyle sıvının teşhis basamağında önemli veriler sunabileceği düşünülmektedir. DOS örneklerinin elde edilmesi girişimsel olmayan ve objektif değerlendirmeye izin veren bir süreç olması, bölgesel düzeyde incelemelere olanak vermesi tanısal potansiyelinin önemli bir unsurunu oluşturmaktadır. DOS’nın elde edilmesinde kullanılan değişik yöntemler vardır. Her değerlendirme yönteminin kendisine ait avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Günümüzde henüz kabul edilmiş ideal DOS örnekleme protokolü mevcut değildir. Son yıllarda ideal bir DOS örnekleme stratejisinin geliştirilmesine yönelik önerilere literatürde sıklıkla rastlanmaktadır. Birçok çalışmada örneklemelerin elde edilmesi sürecinde hacimsel ve içerik değişimlerine neden olabilecek bazı potansiyel faktörlerin gözetilmesi gerekliliğinin altı çizilmektedir. Bu faktörlerden bazıları ana hatlarıyla; DOS elde edilmesi ve hacminin belirlenmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve çevresel (buharlaşma, oda sıcaklığı-nem vb.) faktörlerdir.
Bu derlemenin amacı DOS’nın elde edilmesi ve değerlendirme sürecinde metodolojik açıdan, sıvıya etki edebilecek potansiyel faktörleri (kısmen veya tamamen kontrol edilebilen-edilemeyen) ele almak ve sistematik olarak irdelemektir.

Anahtar Kelimeler: Dişeti oluğu sıvısı, metodoloji, standardizasyon

Potential Factors Which Affect Gingival Crevicular Fluid Sampling Procedures

Hasan Hatipoğlu
Dumlupinar Üniversity, Research And Training Hospital, Dental Clinic/ Periodontology, Kutahya, Turkey

Gingival crevicular fluid (GCF) have the potential to give diagnostic information regarding periodontal health or disease status. GCF collection is a non-invasive, objective and site-specific assessment that can be used for diagnostic purposes. GCF measures are also highly sensitive to sampling techniques. It gives different collection methods to evaluate GCF volume and contents. Each method has its own advantages and disadvantages. A ideal GCF sampling protocol does not exist at the present time. In recent years, the need of an ideal GCF sampling strategy is frequently mentioned. The need for standardization of some factors with the potential for altering volume and content are frequently underlined. Some of these factors are depended on sampling procedures, methods of evaluation of the amount of fluid collected and environmental (evaporation, room humidity and temperature) factors.
This review has the purpose to evaluate the factors which has the potential to affect a accurate sampling.

Keywords: Gingival crevicular fluid, methodology, standardization

Hasan Hatipoğlu. Potential Factors Which Affect Gingival Crevicular Fluid Sampling Procedures. EÜ Dişhek Fak Derg. 2010; 31(2): 69-81

Sorumlu Yazar: Hasan Hatipoğlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale