e-ISSN 1302-7476
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi
İndirekt Restorasyonlarda Kullanılan Kompozit Rezin Simanlar [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2014; 35(2): 1-8 | DOI: 10.5505/eudfd.2014.24085

İndirekt Restorasyonlarda Kullanılan Kompozit Rezin Simanlar

Ayşe Gözde Türk1, Mübin Ulusoy1, Banu Önal2
1Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Bornova İzmir
2Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Bornova, İzmir

İndirekt restorasyonların uygun retansiyonunun sağlanması, marjinal yalıtımı ve ağızda kalma sürelerinin uzun olması, çoğunlukla simantasyon etkinliği ve kullanılan simanın tipine bağlıdır. Günümüzde invaziv olmayan restoratif tekniklerin artmasıyla birlikte, genellikle estetik sağlamak ve diş dokusunu korumak amacıyla yapılan indirekt restorasyonlar, bağlayıcı sistemler ve rezin bazlı simanlar kullanılmaksızın, geleneksel asit bazlı simanlar kullanılarak yapıştırılamazlar. Klinik başarıyı arttırmak için her geçen gün yeni bir rezin siman dişhekimliğine sunulmaktadır. Rezin bazlı kompozit simanlar polimerizasyon mekanizmasına göre: ışık ile polimerize, kimyasal olarak polimerize ve dual (ikili) polimerize olarak sınıflandırılabilirler. Rezin bazlı kompozit simanlar ayrıca adeziv sistemlerine göre: asitlenen ve yıkanan, kendinden asitli ve kendinden adezivli olarak da sınıflandırılabilirler. Bu simanlardan herhangi birinin seçimi, restorasyon tipi ile birlikte, yapıştırıcı ajanın fiziksel, kimyasal ve uygulama özelliklerine bağlıdır. Bu derleme çalışmasında, indirekt restorasyonların simantasyonunda kullanılan adeziv sistemler ve yeni sunulan kendinden adezivli olan rezin bazlı simanların klinik kullanıma yönelik seçimi ve doğru şekilde kullanımı konusunda bilgi vermek amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: rezin simanlar, adeziv sistemler.

The use of composite resin cements for indirect restorations

Ayşe Gözde Türk1, Mübin Ulusoy1, Banu Önal2
1Ege University, School of Dentistry, Department of Prosthodontics, Bornova Izmir
2Ege University, School of Dentistry, Department of Restorative Dentistry, Bornova, Izmir

The process of ensuring proper retention, marginal seal, and durability of indirect restorations depends heavily on effective cementation and cement type. Today, increasing numbers of restorative techniques, especially the non-invasive ones, can not be performed with traditional acid-based luting materials and without the use of adhesive systems and resin-based luting materials. New resin-based luting agents are being introduced in an attempt to improve clinical success. Resin based luting agents could be classified according to their polymerization mechanisms into light-cured, chemical-cured, and dual-cured resin cements. They can also be classified by their adhesive scheme: etch&rinse, self-etching, and self-adhesive resin cements. The choice of a luting agent is dependent on the restoration type combined with the physical, chemical, and handling properties of the luting agent. This review provides information on resin cements that can guide clinicians in determining which type of cement is best suited to their clinical needs regarding cementation of indirect restorations.

Keywords: resin cements, adhesives.

Ayşe Gözde Türk, Mübin Ulusoy, Banu Önal. The use of composite resin cements for indirect restorations. EÜ Dişhek Fak Derg. 2014; 35(2): 1-8

Sorumlu Yazar: Ayşe Gözde Türk, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale