e-ISSN 1302-7476
3 Farklı Sonik Aktivasyon Sisteminin Kök Kanallarında Standardize Yapay Oluklardan Debris ve Kalsiyum Hidroksit Uzaklaştırma Etkinliklerinin Karşılaştırılması [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2019; 40(1): 51-58 | DOI: 10.5505/eudfd.2019.76993

3 Farklı Sonik Aktivasyon Sisteminin Kök Kanallarında Standardize Yapay Oluklardan Debris ve Kalsiyum Hidroksit Uzaklaştırma Etkinliklerinin Karşılaştırılması

Ece Avcı1, Emrah Karataşlıoğlu1, BEKIR OGUZ AKTENER2
1İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti Ana bilim Dalı, İzmir
2Ege Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti Ana Bilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı: kök kanal irrigasyonunda sonik aktivasyon için kullanılan EndoActivator, SonicLine ve Eddy sistemlerinin, kök kanallarındaki düzensizliklerden kalsiyum hidroksit ve debris temizleme etkinliklerinin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 110 sağlam üst orta keser dişin kron kısmı uzaklaştırılıp kök kanal genişletme işlemleri ProTaper Universal ile yapılmıştır. Kökler dikey olarak ikiye bölünüp kanal duvarına bir adet yapay oluk hazırlanmış ve 55 örneğe debris, 55 örneğe kalsiyum hidroksit uygulanmıştır. Birleştirilen yarımlar hermetik olarak örtülenmiş, ardından irrigasyon prosedürleri uygulanmıştır. Deney gruplarında (n=15) total sonik aktivasyon süresi 60 s olarak belirlenmiştir; bunun 30 saniyesi kanalda NaOCl varlığında, 30 saniyesi EDTA varlığında uygulanmıştır. İrrigasyondan sonra kurutulup tekrar açılan örneklerden x40 büyütmeyle stereomikroskop görüntüleri alınarak olukta kalan debris ve kalsiyum hidroksit miktarları standart bir skorlamaya tabi tutulmuştur. Skorlara Kruskal-Wallis ve Dunn-Bonferroni testi uygulanmıştır (p<0.05).
BULGULAR: İstatistik inceleme sonucunda, kalsiyum hidroksit temizleme etkinliği açısından sonik aktivasyon grupları ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonik aktivasyon gruplarının konvansiyonel şırınga irrigasyon grubuna göre daha etkin debris uzaklaştırdığı (p<0.05), sonik aktivasyon sistem gruplarının birbirleri arasında anlamlı farklılık bulunmadığı (p>0.05) gözlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yeni sistemler olan Eddy ve SonicLine’ın debris ve kalsiyum hidroksit uzaklaştırma açısından EndoActivator’e eşdeğer sonuç verdiği söylenebilir. Bu sistemlerin mekanik özellikleri ve klinik uygulamaları ile ilgili yeni çalışmalar düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: eddy, endoactivator, debris uzaklaştırma, sonicline, sonik aktivasyon

Comparison of Three Different Sonic Activation Systems in Removing Debris And Calcium Hydroxide From Artificial Standardized Grooves in Root Canals

Ece Avcı1, Emrah Karataşlıoğlu1, BEKIR OGUZ AKTENER2
1Izmir Katip Celebi University, Faculty of Dentistry, Department of Endodontics, Izmir
2Ege University, Faculty of Dentistry, Department of Endodontics, Izmir

INTRODUCTION: The aim of this study was to evaluate the efficacy of EndoActvator, SonicLine and Eddy sonic irrigation activation systems in removal of calcium hydroxide and dentinal debris from root canal irregularities.
METHODS: One-hundred-ten human maxillary central incisor teeth were decoronized and instrumented with ProTaper Universal. Teeth were split in half vertically and a standardized groove was formed in canal wall. Fifty-five teeth were filled with calcium hydroxide and fifty-five with dentin debris. Two halves of the samples were brought together and sealed. Final irrigation procedures were applied. Sonic activation was applied to experimental groups. The samples were left to dry and reopened; then digital images were obtained to score remaining debris and calcium hidroxide normatively. Kruskal-Wallis and Dunn Bonferroni tests were applied to the scores (p<0.05).
RESULTS: In terms of removing calcium hydroxide from the artificial groove, sonic activation systems were not significantly different from the conventional syringe irrigation(p>0.05). Sonic activation systems resulted better in debris removal than conventional irrigation(p<0.05), however there was no significant difference amongst these three sonic systems (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: It can be concluded that novel sonic activation systems Eddy and SonicLine resulted equivalent to EndoActivator. Further research can be executed on mechanical aspects and clinical properties of these systems.

Keywords: eddy, endoactivator, debris removal, sonic activation, sonicline

Ece Avcı, Emrah Karataşlıoğlu, BEKIR OGUZ AKTENER. Comparison of Three Different Sonic Activation Systems in Removing Debris And Calcium Hydroxide From Artificial Standardized Grooves in Root Canals. EÜ Dişhek Fak Derg. 2019; 40(1): 51-58

Sorumlu Yazar: Ece Avcı, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
LookUs & Online Makale