e-ISSN 1302-7476
Eğitim Diş Hastanesi Çalışanlarının Mesleğe Bağlı Sağlık Şikâyetlerinin Değerlendirilmesi [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2015; 36(3): 121-127 | DOI: 10.5505/eudfd.2015.26056

Eğitim Diş Hastanesi Çalışanlarının Mesleğe Bağlı Sağlık Şikâyetlerinin Değerlendirilmesi

Ümit Candan1, Gülser Kılınç2, F.şükran Ercan Kaygusuz1, Müjdet Çetin2, M.sinan Evcil1
1İzmir Eğitim Diş Hastanesi, Çocuk Diş Kliniği, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi,Tıp Fakültesi, Çocuk Diş Kliniği, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı bir sağlık kuruluşunda farklı meslek gruplarında çalışan kişilerde mesleklerine bağlı sağlık şikayetlerinin, belirlenmesi ve bu şikayetlerin yaş, cinsiyet, meslekte doldurulan yıl, çalışma şekli ile ilişkisinin araştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İzmir Eğitim Diş Hastanesinde çalışan tüm personele cinsiyet, medeni durumu, meslekte çalışma yılı ve mesleğe bağlı sağlık şikayetlerini içeren form yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde T-Testi, Ki-kare ve Mann-Whitney-U testi kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmada 21-61 yaşları 39.88±9.003 arasında, %38,3’i erkek, %61,7’i bayan olmak üzere 324 kişi yer almıştır. Sağlık çalışanı olan 186(%52,4) kişinin, 79’u diş hekimi, 24’ü hemşire, 79’u tekniker, 4’ü laborantdır. Sağlık dışı çalışan 138(%42,6) kişinin 75’i memur, 62’si hizmetlidir. Sağlık çalışanların da, sağlık dışı çalışanlara göre sırt, bel, boyun, omuz ve baş ağrısının daha fazla olduğu saptanmış olup fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.001). Çalışanlar içerisinde hemşire ve diş hekimlerinde sırt, bel, boyun ve omuz ağrısı oranları diğer çalışanlara göre daha yüksek oranda görülmüştür. Meslekte çalışma süresi(yıl) ile sırt, bel, boyun, omuz ve baş ağrısında sağlık çalışanları ile sağlık dışı çalışanlar arasında istatistiksel olarak fark saptandığı belirlenmiştir (p=0.000).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Diş hekimi ve hemşireler daha fazla mesleğe bağlı sağlık problemleri yaşamaktadırlar.

Anahtar Kelimeler: Meslek hastalıkları, sağlık personeli, sağlık dışı personel

Evalution of Occupation Related Health Complaints in a Dental Education Hospital

Ümit Candan1, Gülser Kılınç2, F.şükran Ercan Kaygusuz1, Müjdet Çetin2, M.sinan Evcil1
1Izmir Dental Education Center, Children Dental Clinic
2Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Children Dental Clinic

INTRODUCTION: This study aims to find a relationship of profession related health complaints by identifying these complaints and this complaints’ relationship with age, gender, completed years in the profession, the mode of operation in a health complex.
METHODS: In İzmir Dental Education Hospital, a form including gender, marital status, their working period as they started their profession and their occupation related health complaints filled by interviewing face to face. In the evaluation of the data, T-test, Chi-Square and Mann-Whitney-U test were used.
RESULTS: In this study, 324 people from 21-61 years of age(39.88±9.003) took place, 38.3%were male, and 61.7% were women. 186(52.4%) people were health professionals; 79 dentists, 24 nurses, 79 technicians, 4laboratorian. 138(42.6%) people werenot health professionals; 75 officers, 62 were employees. When compared to non-health professionals, health professionals were found to have more back, waist, neck, shoulder and headache problems in which the difference was statistically significant(p=0.001). In nurses and dentists; back, waist, neck and shoulder pains were observed at a higher rate than other professionals. When working duration of employment (in years) and back, waist, neck, and headache problems compared; between non-health workers and health professionals statistically significant difference was determined (p=0.000).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Dentists and nurses are having more career-related health problems.

Keywords: Occupational diseases, health personnel, non-health personnel.

Ümit Candan, Gülser Kılınç, F.şükran Ercan Kaygusuz, Müjdet Çetin, M.sinan Evcil. Evalution of Occupation Related Health Complaints in a Dental Education Hospital. EÜ Dişhek Fak Derg. 2015; 36(3): 121-127

Sorumlu Yazar: Ümit Candan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale